Hosting tarieven

Wat is het?

Wat betaal je als je een hostingpakket wilt voor een kleine of juist een grote website? Wat kosten een domeinnaam en een SSL-certificaat?

Waarom is het belangrijk?

Natuurlijk is naast kwaliteit, de prijs voor hosting ook belangrijk. Je wilt waarschijnlijk net als wij niet meer betalen dan nodig of redelijk is.

 

De prijs van de hosting heeft geen relatie met veiligheid of met connectiviteit, de aandachtsgebieden van bestehostingproviders.nl. We hebben het als extra meegenomen omdat de prijs-kwaliteitverhouding een punt is dat je kunt laten meewegen in je keuze.

Hoe hebben we het getest?

Hosting op prijs vergelijken is al snel appels met peren vergelijken, omdat elke hostingprovider een andere hostingpakket samenstelling heeft. Bovendien is bij sommige hosters de domeinnaam inbegrepen in het hostingpakket en bij anderen niet. En soms is een SSL-certificaat gratis, terwijl dit bij anderen een betaalde dienst is.
Het simpelweg vergelijken van pakketten of zelfs het omrekenen van een prijs per GB is daardoor niet een betrouwbare indicator. We hebben daarom ons oor te luisteren gelegd bij een hostingprovider. We hebben niet gevraagd wat het meest gebruikte hostingpakket is, maar hoeveel ruimte de meeste klanten daadwerkelijk gebruiken. Op basis daarvan hebben we bekeken wat ze nodig hebben en zijn we gaan shoppen bij de hostingproviders. Verder hebben we nog de situatie genomen dat een klant alleen domeinnamen wil registreren (zonder hostingpakket en zonder doorverwijzingen) en we hebben de prijs van het SSL-certificaat laten meewegen.

 

Zo maakten we acht situaties. Aan de hand van deze acht situaties hebben we het prijsniveau bepaald van de hostingproviders en dit niveau wordt in het profiel weergegeven met een bepaald aantal euro-tekens: van één euroteken (€) tot vijf eurotekens (€€€€€). Hoe meer eurotekens, hoe duurder je uit bent.

 

Het prijsniveau telt niet mee voor de ‘Beste hostingprovidersscore’. Het is dus enkel een vermelding waarop je kunt selecteren. Er is wel geen sterke relatie tussen prijs en kwaliteit. Je kunt voor een lage prijs terecht bij een veilige en goede hostingpartij.

Deze test is voor het laatst gedaan in januari 2023. Omdat het meten van prijzen een bewerkelijke test is, wordt deze minder vaak herhaald dan de andere tests op onze website. De datum bij ‘Laatst getest’ is niet van toepassing op de indicatie van het prijsniveau.

Meer informatie

Door hostingpakketten op prijs te vergelijken krijg je een vertekend beeld omdat hostingpakketten vaak niet een op een te vergelijken zijn met elkaar. Daarnaast kun je zelf ook keuzes maken die in eerste instantie aantrekkelijk lijken, maar later blijkt dat je toch minder voordelig uit bent omdat je bijvoorbeeld nog een SSL certificaat moet kopen en dat is bij de hostingpartij van jouw keuze juist duur. Veel mensen kiezen ook eerder voor een hostingprovider met een hostingpakket van 50 GB voor € 100 dan voor de hostingprovider met kleinere hostingpakketten, waarbij je bijvoorbeeld voor € 100 een hostingpakket van 5 GB krijgt. De vraag is of je ooit 50 GB nodig zult hebben. Wij denken van niet.

 

Aan de hand van de informatie die we hebben gekregen van een hostingprovider over het werkelijke gebruik van de hosting (waarbij dus niet het hostingpakket zelf bepalend is, maar het werkelijke gebruik het uitgangspunt is), hebben we acht situaties gemaakt. En aan de hand van die situaties zijn we gaan shoppen bij de hostingproviders. Van elke hostingprovider hebben we genoteerd wat de kosten zijn van een situatie. Per situatie is een gemiddelde berekend en per situatie is aan de hand van de kosten een prijsindeling gemaakt van goedkoop naar duur. Daarnaast is er een algemeen gemiddelde berekend van alle situaties van een hostingprovider. Al deze berekeningen samen bepalen het prijsniveau van een hostingprovider.

 

Situaties

  1. Vier domeinnamen zonder doorverwijzing en met de volgende extensies: .nl, .be, .eu en .com. We hebben hier de verlengingsprijs van de domeinnamen genomen als uitgangspunt en niet de eventuele actieprijs. (1)
  2. Een hostingpakket voor het gebruik van 3 e-mailaccounts (geen website). Het hostingpakket moet bij voorkeur 5 GB ruimte hebben, maar mag niet kleiner zijn dan 5 GB. (2)
  3. Een hostingpakket voor een kleine website (HTML) zonder database en met een SSL-certificaat. Er is 1 e-mailaccount nodig. Het hostingpakket moet bij voorkeur 500 MB groot zijn, maar mag niet kleiner zijn.
  4. Een hostingpakket voor een kleine Joomla of WordPress website met database, gebruik van een e-mailaccount, een .nl domeinnaam en een SSL-certificaat. We willen een hostingpakket van 1 GB. Het pakket mag niet kleiner zijn. Als het mogelijk is, kiezen we voor SSD opslag.
  5. Een hostingpakket met 5 GB ruimte voor een WordPress webshop, gebruik van een e-mailaccount, een .com domeinnaam en een SSL-certificaat. Het hostingpakket mag niet kleiner zijn dan 5 GB. SSD opslag heeft onze voorkeur. (2)
  6. Een hostingpakket voor vijf websites op vijf domeinen die elk hun eigen database nodig hebben en we willen meerdere e-mailaccounts kunnen aanmaken. Het hostingpakket moet bij voorkeur 10 GB ruimte hebben, maar mag niet kleiner zijn. Indien een multi-domein hostingpakket niet mogelijk is bij een hostingprovider, gaan we uit van vijf maal 2 GB hostingpakketten. We kiezen voor SSD-hosting indien dat mogelijk is.
  7. Uitgaand van een 10 GB hostingpakket, wat is dan de prijs van 1 GB schijfruimte? Indien de hoster het aanbiedt, gaan we uit van SSD opslag. Als de hostingprovider geen 10 GB pakket aanbiedt, berekenen we de prijs van 1 GB met behulp van het hostingpakket dat het dichtst de 10 GB benaderd. Als de hoster bijvoorbeeld een hostingpakket heeft van 5, 12 en 15 GB, dan berekenen we de prijs per GB met behulp van het 12 GB hostingpakket. Als het 10 GB hostingpakket precies tussen twee hostingpakketten in ligt (bijvoorbeeld bij hostingpakketten van 5 en 15 GB), dan kiezen we het grootste hostingpakket voor de berekening. Biedt de hostingprovider alleen hostingpakketten met onbeperkte ruimte, dan gaan we ervan uit dat ‘onbeperkt’ 10 GB is.
  8. Een SSL-certificaat bij het goedkoopste hostingpakket dat de hoster aanbiedt. (3)

(1) Enkele hostingproviders vermelden geen prijzen van domeinnamen. Dit is op aanvraag. We hebben in dit geval de prijs van de domeinnamen niet meegenomen in de berekening.
(2) Sommige hostingproviders kunnen ons niet helpen aan een 5 GB hostingpakket. Het grootste hostingpakket is dan bijvoorbeeld 4 GB. Aan de hand van de prijzen van de andere hostingpakketten van de hostingprovider is berekend wat een 5 GB hostingpakket zou kosten.
(3) Enkele hostingproviders vermelden geen prijzen van SSL-certificaten. Dit is op aanvraag. We hebben in dit geval de prijs van SSL-certificaten niet meegenomen in de berekening.