IPv6 ondersteuning

Wat is het?

Alle apparaten op internet hebben een IP-adres waarmee ze zijn verbonden met internet. Servers hebben ook een IP-adres.

Er zijn twee soorten IP-adressen: IPv4 en de nieuwere IPv6 adressen. De IPv4 adressen zijn op. IPV6 is de opvolger van IPV4 en maakt het mogelijk om miljoenen extra adressen aan te maken. Helaas zijn beide soorten IP-adressen niet uitwisselbaar. Als iemand een met een IPv6 adres een website wil bezoeken op een server die alleen een IPv4 adres heeft, zal dat niet lukken.

Waarom is het belangrijk?

Om je website voor iedereen bereikbaar te houden is het belangrijk dat de hostingprovider volledige IPv6 ondersteuning biedt. Voor volledige ondersteuning is dit nodig:

  • alle nameservers moeten een IPv6 adres hebben
  • de webserver moet een IPv6 adres hebben
  • alle IPv6 adressen moeten bereikbaar zijn onder dat adres, dus in verbinding staan met internet

Hoe hebben we het getest?

Op internet.nl hebben we de domeinnaam van de hostingprovider ingevoerd. Getest wordt dan of alle nameservers een IPv6 adres hebben, of de webserver waarop de website van de hostingprovider staat een IPv6 adres heeft en of alle IPv6 adressen bereikbaar zijn.

 

Over het algemeen zal de hostingprovider de domeinnamen van zijn klanten op dezelfde domeinnaamservers zetten als zijn eigen domeinnaam.

De hostingprovider heeft vaak meerdere webservers en wij testen alleen de webserver waar de website van de hostingprovider op staat. Mogelijk ondersteunen webservers waarop ze hun klanten zetten wel IPv6, maar dat kunnen we helaas niet testen. Een uitzondering wordt gemaakt als op de website van de hostingprovider wordt vermeld dat IPv6 ondersteund wordt op de hostingpakketten of als de hostingprovider met behulp van voorbeeldwebsites bewijst dat de hosting IPv6 ondersteunt. In dat geval hoeft te website van de hostingprovider zelf niet per se IPv6 te ondersteunen.

In ieder geval is voor volledige IPv6 ondersteuning nodig dat zowel de nameservers als de webserver IPv6 ondersteunen.

Meer informatie

IPv6 staat voor Internet Protocol versie 6. IPv6 is de opvolger van IPv4. De IPv4 adressen zijn op. IPV6 is de opvolger van IPV4 en hiermee kan het tekort aan IP-adressen worden opgelost en kan iedereen gebruik blijven maken van internet.

Om een website voor iedereen bereikbaar te houden, is het belangrijk dat zowel de nameservers als de webserver een werkend IPv6 adres hebben. Een website is onvolledig met het internet verbonden als deze alleen bereikbaar is via een IPv4 adres.

 

Links

Wikipedia